Vraag & Antwoord; Laurens Verwoerd

Ik ben Laurens Verwoerd en getrouwd met Marieke. Samen hebben wij twee prachtige dochters, Sonja en Linda. Ook hebben wij een fantastische kleinzoon Bram. Toen wij nog jong waren bouwden wij bij onze ooms skelters van achterassen van auto’s en stationaire motors. Vanaf 1977 ga ik al naar tractorpulling en heb ik ongeveer 15 jaar bij het ( Q8 team ) Popeye team gezeten. Tijdens deze periode ben ik ook micropulling gaan doen zodat je toch ook thuis met deze prachtige sport bezig kunt zijn. Ons team bestaat uit de volgende personen: Laurens en Linda Verwoerd, Anne Jan Visser, Christiaan en Arie Hovestad, Dirk van de Bosch. Wij rijden zelf met de MicroPopeye, MicroPopeye light II en Olijfje. Anne Jan en Christiaan en Arie hebben hun eigen pullers. Tevens maken en verkopen wij veel onderdelen voor andere pullers in binnen en buitenland. Deze projecten hebben wij onder gebracht in Micropullingparts.nl.


1 – NMPO: Wat doe je in je dagelijkse leven?
Laurens: Ik ben chef werkplaats bij Seeleman en Hoogendoorn in Kockengen. Dit bedrijf doet verkoop en reparatie van tuin en parkmachines. Maar ook minigravers, shovels, heftrucks, tractoren, hoogwerkers, houtversnipperaars, hogedrukspuiten enz. Ook wordt er constructie werk gedaan. Wij werken hier met acht personen, en proberen met elkaar in een gezellige sfeer ons brood te verdienen.

2 – NMPO: Wat vind je leuk in je vrije tijd, naast MicroPulling?
Laurens: Tractorpulling. In 1977 zijn wij op de allereerste wedstrijd geweest in Nederland op de Flevohof, en dit heeft diepe sporen getrokken! Ook gaan wij graag varen met onze eigen boot. Maar ook heerlijk wandelen met onze hond, en dit in combinatie met onze camper.

3 – NMPO: Wat vind je leuk aan MicroPulling?
Laurens: Het is heel fijn om na een hele drukke dag op mijn werk, heerlijk rustig in mijn laboratorium te zitten knutselen aan een micropuller. Om toch weer met de sport tractorpulling bezig te zijn.

4 – NMPO: Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met MicroPulling?
Laurens: In 1991 toen mijn broer Nico de Bits ‘n Pieces gebouwd had en wij hem sponsorden door met hem naar de wedstrijden te rijden. Dat kostte hem geen benzine geld, en kreeg hij ook nog kilometer vergoeding van de NMPO. Dat was toen nog zo. In de winter van 1992/ 1993 heb ik de rode sleepwagen gebouwd voor de vereniging. In de winter 1993/ 1994 heb ik de eerste MicroPopeye gebouwd en in 1994 voor het eerst gereden.
 
5 – NMPO: Wat is je favoriete wedstrijd en/of baan?
Laurens: Neede bij de fam Vreemann. Super geregeld altijd, prachtige omgeving, super baan,  lekker gezellig, hartelijk ontvangst en een eigen plek voor ons team!!! Wat mij betreft elk jaar!

6 – NMPO: Waar en wanneer heb je voor het eerst gereden met een MicroPuller?
Laurens: Ook Neede op de clouse. (Weet alleen niet hoe je dit schrijft) Dit had nog heel veel voeten in de grond. Toen ik zei in 1993 dat ik misschien een puller ging bouwen, maar dat die meer gericht zou zijn op het uiterlijk dan op de sterkte, wilde Kees Vreemann de puller graag spuiten en Benny zou alles afstellen. Zo gebeurde het ook. Op een middag naar Neede om af te stellen en baantjes te trekken. Toen wij ( mijn broer en ik ) daar aan kwamen stonden de gebroeders ( ook Gert ) al te wachten. Heel zenuwachtig werd de puller te voorschijn gehaald en bezichtigd. Toen vroeg Benny waar is de afstandsbediening? Eeeehhhhhh…….. thuis. Niet best dus, maar Kees haalden zijn ontvanger van zijn trekker en met zijn afstandsbediening hebben we uiteindelijk de eerste meters afgelegd.

7 – NMPO: Wat was je grootste succes?
Laurens: Dat Christiaan en Arie Hovestad samen hun micropuller Wimpy op de baan brengen en er mee rijden en ik toe kijk. Ook wat Anne Jan gebouwd heeft en laat zien met Twin Fire, kan ik enorm van genieten. Het geeft een enorm fijn gevoel als je de passie van deze prachtige sport over kan dragen aan andere personen.

8 – NMPO: Welke klasses spreekt je het meest aan?
Laurens: De vrije klasse. De grote Popeye van Jan van Alphen is voor mij altijd het grote voorbeeld geweest, dus werd niet voor niets deze na gebouwd. Ook heeft Jan van Alphen voor sponsoring gezorgd van Q8 oils en Sibo en later ook nog Uniform Agri. Dagen lang aan de grote puller gewerkt in Bladel en hele mooie successen meegemaakt.
9 – NMPO: Wat was je grootste teleurstelling?
Laurens: Dat het de eerste jaren tot 1998 nooit goed wilde draaien. Tot ik van Arian Hendriks tips kreeg wat er eigelijk niet deugden. Eigelijk de hele puller niet. Na verandering van andere carburateurs, brandstoftanks, koppelingen en aandrijfassen werden in 1999 de eerste echte meters gemaakt. Het was heel simpel de juiste kennis op dit vlak van modelbouw werd gemist in Kockengen. Daarom probeer ik nu zoveel mogelijk kennis over te dragen om teleurstelling bij anderen zoveel mogelijk te beperken. Dat ik zoveel doorzettingsvermogen had heb ik ook veel aan mijn beide dochters te danken. Die gingen van af heel klein elke wedstrijd mee, en owee als ik er een over wilde slaan omdat hij stuk was. Dan werd er door de dames met moeders overlegd of papa toch nog maar wat meer uurtjes in de schuur door moest brengen, zodat wij toch zaterdags naar de wedstrijd konden.
 
10 – NMPO: Welke dingen moeten er veranderd worden binnen de sport?
Laurens: Het belangrijkste is dat het gezellig blijft. Het is onze fantastische hobby, maar ook onze vrije dagen. Dus moet zo’n wedstrijddag een hele fijne gezellige dag zijn met gezonde spanning met mooie runs voor veel publiek onder een stralende zon op een goede baan!

11 – NMPO: Wat zijn je toekomstplannen voor MicroPulling?
Laurens: Kampioen worden in de 3.5 en 4.5 kg vrije klasse met de nieuwe MicroPopeye.
 
12 – NMPO: Wat was voor jou het belangrijkste moment in de MicroPulling sport?
Laurens: Dat ik telefoon kreeg uit Duitsland dat Anne Jan Europees kampioen geworden was met de MicroPopeye in de 3.5kg. Dit kwam niet vanzelf. Voor de wedstrijd was namelijk de gasservo kapot, na telefonische contact heeft hij hem daar vernieuwd. Daarna afgesteld en weer via de telefoon overlegd voor de fijn afstellling. Voor de finale weer overlegd voor de juiste keuze, en na de finale run weer telefoon en dan te horen we zijn Europees kampioen. Dat heet team verband. Super moment!! Ook de eerste titel in 2003 en de puller of the year in 2003 vergeet je niet snel.

13 – NMPO: Wat was je favoriete MicroPulling project in een winter?
Laurens: Die wordt nu gebouwd!

14 – NMPO: Wil je verder nog wat zeggen?
Laurens: Dat ik hoop dat de samenhorigheid blijft in de vereniging. Dat is super! Of het nu leuk of heel triest nieuws is wij zijn er voor elkaar! Ik ben trots op onze vereniging en hoop er nog jaren lid van te mogen blijven.

NMPO: Laurens, bedankt voor het leuke stukje, heel veel succes met de nieuwbouw van de nieuwe MicroPopeye en hopelijk blijf je nog een lange tijd bij ons!

 
Wilt u nog meer weten over onze bezigheden kijkt u dan op onze website. 

De `skelters` waar Laurens het in het voorstukje over heeft!

De MicroPopeye in de 3,5kg Vrije Klasse

Olijfje – 2,9kg Two Wheel Drive Klasse

Druk aan het afstellen van de eerste MicroPopeye!