Verslag Tonden

Wat doe je als je net vakantie hebt, het dik 15 graden is en er een dreigend wolkendek boven Nederland hangt ?? Juist, je pakt je spullen in en rijdt naar Tonden om te gaan micropullen !! Je kunt je vakantie niet beter beginnen, aan het eind van de avond, dacht ik er iets anders over, omdat mede door mijn eigen toedoen de resultaten wat tegenvielen. Maar het was een mooie, geslaagde en een gezellige middag/avond micropullen met een spannende strijd op de baan voor de punten voor het NK en de Eurocup.

Rond 12.00 u was het grootste gedeelte van de deelnemers binnen en kon de opbouw beginnen. Ook de Duitse kemphanen waren aanwezig, zodat de klassen weer aardig gevuld waren en dat komt de strijd allen ten goede. Het keuren verliep vlot en toen ook alle mededelingen waren uitgewisseld, kon rond de klok van 14.30 u de strijd beginnen met de vrije klasse 3,5 kg.

12 Deelnemers betraden de arena om de degens te kruisen. Het Kiek Uut team had de portemonnee opengetrokken en blijkbaar veel tijd over, want in het rennerskwartier stond er tussen de framebalken een gloednieuwe motor. De heren hadden er al de nodige tankjes brandstof doorheen gejaagd, alleen die moesten nu nog vertaald worden in meer meters op de baan. In de proeftrek ging het nog niet zo ver, maar na de nodige aanwijzingen en wijzigingen door Gerco Vink, was er al duidelijk een verbetering zichtbaar. De 11.35 m was dan wel de 11e plaats, maar er zijn weer data verzameld. De wielspin gaat 30 km/u omhoog, hopelijk weer een stap vooruit. Komt goed !!

Toen de stofwolken van de 2 kwalificatieronden opgetrokken waren, hadden we 8 finalisten. Dat de strijd spannend was, blijkt wel uit het feit, dat de eerste 5 in de uitslag maar 73 cm uit mekaar liggen. Tier [D.] van Andre Gerritsen zet als eerste een afstand neer van 13.09 m, waar de rest zich op kan richten. Velen, zoals Micro Popeye [12.84 m/4e], Heart Beat [12.53m/5e] en Rapido Vespa [12.98m/3e] komen net niet aan die afstand. Alleen the Rebel laat zien, dat het nog verder kan. Gerco Vink perst er alles uit en verlengt naar 13.26 m, dat zorgt er wel voor, dat Tier en the Rebel zelf nog een keer voor de sleepwagen moet verschijnen, omdat we een Eurocup winnaar willen hebben !! Zij hebben een gelijk aantal punten na 3 wedstrijden. Tier brult het uit, maar gaat royaal buiten de lijnen, jammer, maar helaas !! Gerco geeft goed gas, maar ook hij trekt richting de zijlijn, dus van het gas af en de felicitaties in ontvangst nemen !!

Uitslag wedstrijd Uitslag NK Uitslag EC Eindstand EC
1 The Rebel 1 The Rebel 1 The Rebel 1 The Rebel
2 Tier [D.] 2 Rapido Vespa 2 Tier [D.] 2 Tier [D.]
3 Rapido Vespa 3 Micro Popeye 3 Rapido Vespa 3 Rapido Vespa

Ook de superstockklasse was met 8 deelnemers goed gevuld. In deze klasse regende het opvallend veel BB-tjes [buiten de baan]. Zowel Flyin ‘ Dust, Incredible Deere en Hurricane noteerde alleen maar BB, helaas een gedeelde 6/7/8e plaats. De Duitse deelnemers Incredible Invader [Johannes Jansen] en Zeinstra’s New Born Deere [Jan Bernd Peters] konden geen potten breken en eindigden op plaats 5 en 4. We kregen in deze klasse te maken met een geheel Hollands podium. Peter van Boxtel kreeg de snelheid niet in de Die Hard, maar de12.73 m was wel goed voor de 3e plaats. Om op het hoogste schavot plaats te kunnen nemen, moest je minstens een fullpull rijden. Zowel Maximum Risk, als Wimpy flikte dit kunstje. Arie Hovestad heeft nu eindelijk de juiste afstelling van de motor gevonden, want hij laat aan Maximum Risk zijn achterkant zien. Met 1,5 m verschil wordt niet alleen deze wedstrijd gewonnen, maar ook de koppositie in deze klasse overgenomen van Flyin ‘ Dust. Volgens mij is Arie niet meer van plan om deze af te geven, maar dan moet hij nog wel flink gas blijven geven, want we geven hem het niet cadeau !! Ook sleepte Arie met deze zege de Eurocup binnen !!

Uitslag wedstrijd Uitslag NK Uitslag EC Eindstand EC
1 Wimpy 1 Wimpy 1 Wimpy 1 Wimpy
2 Maximum Risk 2 Maximum Risk 2 Die Hard 2 Die Hard
3 Die Hard 3 Die Hard 3 New Born Deere [D.] 3 Hurricane

 

De 2 kwalificatieronden in de two wheel drive klasse waren zo voorbij, want iedereen reed in de 1e poging een fullpull, behalve the Italian Job. Jeroen Oltvoort kan de juiste afstelling van deze nieuwe motor nog niet vinden. Verder dan 5.41 m komt de puller niet vandaag. De overige 5 deelnemers haken allemaal nog een keer aan om uit te vechten wie er vandaag de sterkste is. De verschillen zijn in deze klasse vrij groot. De volkswagen Kever Herbie van Sandra Pauli [D.] loopt als een zonnetje, maar kan toch niet de Hollanders tackelen. Plaats 5 [9.87m]. Ook de kleine motor van Golden Bullet redt het niet, 12.44 m en plaats 4 voor Reinier Septer.

Zijn 2e troef in deze klasse Blue Summit doet het net iets beter en pakt de 3e plaats [13.14m]. De 2e vrouwelijke deelneemster in deze klasse mag wel op het podium plaats nemen. Linda Verwoerd neemt de zender ter hand en rijdt bijna de gehele concurrentie voorbij. Alleen komt ze 98 cm te kort, want de kleinste deelnemer in deze klasse pakt de grootste beker. De Killer Bee is dit seizoen moeilijk te verslaan. Dylan Klein Braskamp pakt na de dagzege ook de eindzege in de Eurocup. Ook de Nederlandse titel is in zicht voor deze kleine geweldenaar !!

 

Uitslag wedstrijd Uitslag NK Uitslag EC Eindstand EC
1 Killer Bee 1 Killer Bee 1 Killer Bee 1 Killer Bee
2 Olijfje 2 Olijfje 2 Blue Summit 2 Blue Summit
3 Blue Summit 3 Blue Summit 3 Golden Bullet 3 Herbie [D.]

Toen de baan weer gladgestreken was, kwamen de matadoren van de vrije klasse 4,5 kg ten tonele. De grootste klasse van de dag telde 13 kanshebbers. Een hele rits van wel 11 fullpulls verscheen er na de 1e pogingen op het scorebord. Alleen Heart Beat en Showtime kwamen terug voor de 2e poging. Daarin lukte het Showtime wel om zich in de finale te rijden.
Als 2e in de finale mocht Martin Stouten rijden met Child’s Play. Nadat op 14.47 m de puller afgehaakt was, bromde Martin, dat het gas toch echt te laat was open gegaan en dat het wel geen podiumplaats zal worden. Om een lang verhaal kort te maken. Alleen Gerco Vink met Cool Running kwam nog enigszins in de buurt van de turbinepuller. Deze puller kwam 23 cm te kort op Child’s Play.  Marien Markus kon zijn onstuimige Double Stuff nu wel binnen de baan houden, maar toch strandde hij op zo’n 1,5 m van de winnaar. Maar Marien was tevreden. Oké, de puller miste een uitlaat aan het eind van de rit, maar het brute vermogen kon hij op de baan goed kwijt. Anne Jan Visser met Twin Fire liet een paar kostbare punten voor het NK, maar ook voor de Eurocup liggen. Deze keer had de puller moeite met de baan en dat zien we niet vaak bij deze puller. Een beetje zuur voor Anne Jan, maar het komt de strijd in deze klasse wel ten goede, want niets is nog beslist in deze klasse !! De leider in de Eurocup voor deze wedstrijd had ook de nodige problemen. Rubber Duck [D.] had een snelle fullpull, maar in de finale ging de neus van de puller al snel richting de blauwe lucht en ook de touwlijn kwam gevaarlijk dichtbij. Dit kon niet omgezet worden in meters, maar de schade werd beperkt door Jürgen Wieschermann tot een 5e plaats in de wedstrijd en een 4e plaats in de Eurocup, zodat de grootste beker voor de Eurocup meeging naar Dülmen.

Uitslag wedstrijd Uitslag NK Uitslag EC Eindstand EC
1 Child’s Play 1 Child’s Play 1 Child’s Play 1 Rubber Duck [D.]
2 Cool Running 2 Cool Running 2 Cool Running 2 Cool Running
3 Double Stuff 3 Double Stuff 3 Twin Fire 3 Twin Fire

 

De 8 deelnemers in de 3,5 kg superstock, gingen nog een keer met mekaar de strijd aan, maar dan met een kilo aan gewicht meer, dus de 4,5 kg. In de 1e ronde reden maar 2 pullers zich in de finale [Maximum Risk en Wimpy]. In de 2e ronde kwamen er nog 2 bij, namelijk Hurricane en Incredible Invader [D.]. De laatste werd bestuurd door de Duitse Sandra Pauli. Meestal rijdt Johannes zelf, maar nu mocht vrouwlief de honneurs waarnemen. Als dat maar goed gaat !!! Flyin ‘ Dust zette eindelijk een afstand op het scorebord. In de 1e ronde werd een makkelijke fullpull om zeep geholpen door op zo’n 20 cm van de fullpullvlag de touwlijn aan te raken. Maarten Nous deed het in de 2e poging te rustig, wat resulteerde in een afstand van 14.91 m en je hebt toch echt een fullpull nodig om in de finale te komen. Daarin zaten 4 kanshebbers. Marien Markus liet er geen gras over groeien, want hij gaf gas en haalde Maximum Risk weer op over de fullpulllijn. De concurrentie wist gelijk wat hen te doen stond !!
Sandra Pauli kan gasgeven, dat weten we, maar vandaag kon de Incredible Invader [D.] geen bedreiging vormen, toch sleepte ze de Eurocuptitel binnen. Johannes zag, dat het goed was en die glimlach ging niet meer van zijn gezicht af, deze avond !! Jeroen Oltvoort had de snelheid wel, maar je moet toch echt binnen de lijnen blijven, plaats 4. Blijft er nog 1 over en die werd 2e. Arie Hovestad pakte wel de volle 20 punten voor de Eurocup, maar bleef hier op de 2e plaats steken, maar Arie was er heel blij mee.

Uitslag wedstrijd Uitslag NK Uitslag EC Eindstand EC
1 Maximum Risk 1 Maximum Risk 1 Wimpy 1 Incredible Invader [D.]
2 Wimpy 2 Wimpy 2 Incredible Invader [D.] 2 Wimpy
3 Increbible Invader [D.] 3 Hurricane 3 Hurricane 3 Hurricane

Het grote geweld werd voor het laatst bewaard, want de vrije klasse 5,5 kg mocht de dag afsluiten. 6 Deelnemers, waarvan 1 buiten mededinging [Double Stuff], gingen uitvechten, wie op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen. Kon Showtime zijn 1 punt voorsprong in de tussenstand van de Eurocup behouden op Cool Running ??
Bij Cool Running leek er geen sleepwagen achter te hangen, want in no time stond de fullpull op het scorebord. Ook Heat van Martin Stouten en de Double Stuff van Marien Markus deden dit na. Maarten Nous maakte het gelijk spannend, want te laat werd de gaskraan opgetrokken, want bij 13.54 m stond deze combinatie stil. Zou de strijd nu al afgelopen zijn ??
Gelukkig kon Showtime zich in de 2e poging wel bij de overige finalisten scharen. Het werd een finale met 4, eigenlijk 3, omdat Double Stuff niet meedeed voor de punten. Gerco Vink liet Cool Running nu echt werken en dat was te zien aan de afstand, want 14.02 m is behoorlijk ver !! Martin Stouten heeft niet echt zijn seizoen dit jaar, want weer was er schade aan de Heat. Deze was tijdens de fullpullrit te heet geworden en dat is niet prettig voor het mechaniek. Helaas kon Martin niet terugkomen in de finale.
Dan kwam het aan op de allerlaatste trek van de dag en van deze klasse. Showtime had alles in eigen hand, maar wat vorige wedstrijd in Alphen wel lukte, werd nu na zo’n 5 meter al verprutst !! Te enthousiast op het volle gas en daaaag puller, ophalen in het gras en Cool Running feliciteren met de Eurocupzege !! Maar toch nog een 2e plaats in de wedstrijd en in de Eurocup voor Showtime.

Uitslag wedstrijd Uitslag NK Uitslag EC Eindstand EC
1 Cool Running 1 Cool Running 1 Cool Running 1 Cool Running
2 Showtime 2 Showtime 2 Showtime 2 Showtime
3 Heat 3 Heat 3 Heat 3 Lambada

Terwijl de duisternis invalt in het Gelderse Tonden is de strijd gestreden en worden de wonden gelikt of de behaalde resultaten gevierd. Alle wordt weer ingeladen en zo komt er een eind aan een mooie 8e NK-wedstrijd en de afsluitende Eurocupwedstrijd. De Eurocupwedstrijden zaten vol van spanning dit seizoen en tot op het einde moest er gestreden worden voor de bekers, dus ik denk, dat het komend seizoen wel een vervolg krijgt. Zo houden de NMPO en de RCTP mekaar scherp en worden de pullers tot het uiterste geprepareerd om toch de sterkste te zijn. Maar bovenal is het reuze gezellig met mekaar en daar gaat het om !!

De komende tijd alles weer op scherp zetten, want de ontknoping in het Nederlands Kampioenschap wordt uitgevochten in de resterende 2 wedstrijden. Over 2 weken staat Almkerk op de kalender, dan worden de degens weer gekruist !!
Iedereen veel succes in de sleutelhokken, daar worden de punten behaald !!

Maarten Nous