Verslag Eurocub Neede

Omdat de wedstrijd in Tonden kwam te vervallen, moest er snel een alternatief gevonden worden. Menigeen zei gelijk, dan gaan we toch naar Neede bij de familie Vreemann. Dit tot verbazing van de familie Vreemann zelf. Gelukkig kregen we snel groen licht van Gert en kwam het doorgaan van de Eurocupfinale en de 9e ronde van het Nederlands Kampioenschap niet in gevaar.
In de week voor de wedstrijd viel er meer regen, dan gewenst, maar Gert liet zich niet kennen en legde in no time een nieuwe pullingbaan in zijn achtertuin oftewel in NMPO-taal : de Vreemann-arena. Zelf had hij nog zijn twijfels, maar naar mate de wedstrijd vorderde gedurende de dag werd de glimlach op zijn gezicht steeds groter.

Hij had een prima powerbaantje weggelegd, waar iedereen wel raad mee wist. Alie Vreemann had zich gestort op de catering en zorgde ervoor, dat ook mede door Arina Markus, niemand iets te kort kwam. Als je op deze dag honger hebt geleden, heb je dat helemaal aan jezelf te danken !! ’s Avonds werden de hongerige magen gevuld, door middel van een uitgebreid buffet, wat een prima afsluiting was van een leuke, mooie, zonnige en spannende pullingdag !!  

Vrije Klasse 3,5 kg : 15 deelnemers / 9 Eurocup

Thuisrijder Wander Vreemann mocht zijn eigen thuiswedstrijd openen en zat gelijk in de finale. Gedurende de eerste pogingen kamen daar nog 9 pullers bij. In de 2e pogingen nog een keer 2, dus volle bak in de finale. In de finale wist Wander gelijk een verre afstand [12.52 m] weg te zetten, waarop titelkandidaat Micro Popeye [Laurens Verwoerd] zich stukbeet, omdat de touwlijn werd overschreden.

Kostbare punten lagen nu in het gras ! Wim Markus hadden we een paar wedstrijden moet missen, maar in Neede was zijn Heart Beat weer terug in de top, want met 13.16 m pak je een 2e plaats. Wim was zeer in zijn nopjes !  Dylan Klein Braskamp zag zijn kans schoon, want waar titelkandidaat Micro Popeye kostbare punten laat liggen, scoorde hij maximaal, want met weer een fullpull in de finale, pakt hij de volle 20 punten. Ook in de Eurocup pakt Rapido Vespa de zege, gevolgd door Black Shadow [Henk Korenromp] en Beaker [D.] [Andre Gerritsen].

Eurocup eindstand : 1. Beaker [D.] / 2. Black Shadow / 3. Rapido Vespa

Superstock 3,5 kg : 6 deelnemers / 4 Eurocup

Helaas maar 6 deelnemers in deze klasse, maar de strijd is er niet minder om. Al snel hebben we een finale tussen 2 Nederlandse en 2 Duitse pullers. Hurricane [Jeroen Oltvoort] redt het net niet [14.01 m] en wordt 5e. Flyin ‘ Dust heeft helemaal zijn dag niet en eindigt 1x over en 1x tegen de touwen aan, dus plaats 6.

In de finale zien we een opmerkelijke ontwikkeling. Onze Duitse vrienden [Incredible Deere en Zeinstra’s New Born Deere] hebben meer ruimte nodig, dan de 3 meter brede baan die ze tot hun beschikking hebben en delen de 3e plaats. Marien Markus [Maximum Risk] moet te heftig corrigeren om Arie Hovestad [Wimpy] te kunnen bedreigen, zodat Arie de NK-titel in deze klasse bijna niet meer kan ontgaan.

Eurocup eindstand : 1. Zeinstra’s New Born Deere [D.] / 2. Incredible Deere [D.] / 3. Wimpy

Two Wheel Drive : 9 deelnemers / 6 Eurocup

Voor de wedstrijd begint hebben we al een uitvaller, want Wicked Attraction [Tiny van Boxtel] krijgt problemen met de gasbediening en dan neem je geen risico . Als de stofwolken van de eerste 2 pogingen opgetrokken zijn, staan er 5 fullpulls op het sorebord.

Daarin zien we 4 Nederlanders en 1 Duitser, zou Alfred Jansen [Flying Sock] het gaan redden ?? De 10.98 m is een heel eind, maar de Nederlandse armada lacht daarmee en verpulvert deze afstand. Jeroen Oltvoort geeft zijn Italian Job de sporen en maakt het weer spannend in deze klasse voor het NK, want hij verwijst Killer Bee [Dylan Klein Braskamp] naar de 2e plaats en  pakt kostbare punten.

Olijfje is bezig aan haar afscheidstour en pikt vandaag nog een podiumplaats mee [3e] . Toch maar niet op de kast zetten, Laurens !! De strijd in de Eurocup gaat tussen Sledge Hammer [D.] en Grave Digger [D.]. Fabian Holthofer wint deze strijd gemakkelijk, want Jan Hübers kan zijn onstuimige Grave Digger moeilijk in de hand  houden, terwijl Fabian zijn Hammer bijna in de finale [14.97 m] zet. De Eurocup gaat mee naar Duitsland.

Eurocup eindstand : 1. Sledge Hammer [D.] / 2. Grave Digger [D.] / 3. Killer Bee

Als extra hebben we vandaag een 3 kg klasse. Mede doordat Pieter Jan Minderhoud, ook zo’n puller heeft gebouwd en die graag wil testen tegen gelijkwaardige tegenstanders. Helaas voor Pieter Jan komt het niet tot een strijd, want zijn Little Money raakt 1x de startkist aan en vindt het wel genoeg voor vandaag.

Weer tegenslag voor onze nieuweling, maar nieuwe plannen worden gesmeed en een andere motor is op komst ! De wedstrijd wordt gewonnen door Beaker [D.] [Andre Gerritsen] , gevolgd door Asterix [D.] [Fabian Holthofer] en Sock I [D.] [Alfred Jansen].

 

Vrije Klasse 4,5 kg : 17 deelnemers / 8 Eurocup

Een bomvolle klasse met tal van tractoren, die de dagzege kunnen opeisen. Maar niemand krijgt het cadeau, dus moet iedereen vol aan de bak om de nodige punten te scoren. De eerste pogingen leveren 11 fullpulls op en het rare is, dat daar in de 2e pogingen geen enkele fullpull meer bij komt !!

Om de krachtpatsers echt aan het werk te zien, wordt besloten om er een floating finish van te maken. Of op zijn Hollands gezegd : gasgeven tot dat tie stopt !! Het levert mooie micropullingsport op !! Ook opvallend is de buiten de baan van Eurocupwinnaar Rubber Duck [D.]. Meestal staat deze puller garant voor een podiumplaats, maar vandaag verslikt hij zich in de Needense grond.

Samen met Rapido Vespa en the Cowboy, want zij herhalen dit kunstje, komen zij op een gedeelde 9e/10e/11e plaats. 2 Pullers slechten de 15 metergrens opnieuw en steken hoog boven de rest uit. Twin Fire [Anne Jan Visser] maakt zijn favorietenrol waar vandaag, want de sleepwagen krijgt hem pas stil bij 15.73 m en dat geeft prima weer waar toe deze puller in staat is. In een mooie rechte balans met brute kracht de sleepwagen uit het zicht van iedere concullega wegzetten !!

The Ultimate is terug op de locatie, waar de basis van deze puller is gebouwd zo’n 25 jaar geleden, maar Martin Stouten heeft nu versie 2.0 en die motoren janken nog harder dan het origineel en dat resulteert in 15.09 m. Niet genoeg voor de overwinning, maar Martin is dik tevreden. Het werkt weer na behoren !! De 3e plaats komt verrassend in handen van Showtime [Maarten Nous]. Het gehele seizoen in deze klasse vrij onzichtbaar, vanwege motorische problemen, die onvindbaar lijken, maar vandaag klopt het !

Eurocup eindstand : 1. Rubber Duck [D.] / 2. Double D. [D.] / 3. Twin Fire

Superstock 4,5 kg : 7 deelnemers / 5 Eurocup

In vergelijking met de 3,5 kg klasse is de klasse uitgebreid met Taking Care of Business [D.].  Ook in deze klasse worden alle fullpulls gereden in de 1e pogingen. Incredible Deere [D.] van Andre Gerritsen ziet zijn mogelijke Eurocupwinst in rook op gaan, omdat hij 2x buiten de baan rijdt en maar 7e wordt.

Nu gaat Zeinstra’s New Born Deere er mee aan de haal, omdat Jan Bernd Peters wel in de finale zit, maar nu gaat ook hij buiten de baan [gedeeld 3e/4e]. Ook Hurricane gaat buiten de baan. De overige 2 pullers [Wimpy en Maximum Risk] doen het nog even dunnetjes over en rijden weer een fullpull. Opmerkelijk, want Wimpy had bijna de start van deze klasse niet gehaald. Arie Hovestad had het lege accupakketje van deze puller vervangen, omdat deze de geest gegeven had, maar had deze verkeerd opnieuw aangesloten !!

Als je dit opmerkt, terwijl de puller rustig voor je staat, is er niets aan de hand. Maar Arie had niets raars gemerkt en startte vol adrenaline zijn puller, waarna deze volgas begon te draaien. Arie moest alle zeilen bijzetten om zijn puller in de hand te houden en mede door vele toegesnelde leden, werd Wimpy tot bedaren gebracht. Arie had de nodige schade opgelopen en werd gelijk onder de stromende kraan gezet om verder leed te voorkomen.

Mede hierdoor is Arie helemaal en zeer snel weer hersteld van de schaaf- en brandplekken. Hulde aan iedereen die meegeholpen heeft !! Teamgenoten Anne Jan en Laurens Verwoerd hadden zich ontfermd over Wimpy en zorgden ervoor, dat deze puller alsnog aan deze wedstrijd kon deelnemen, want de titelkansen zijn nog steeds aanwezig ! Anne Jan Visser neemt de honneurs voor Arie waar in deze klasse.

Tot aan de superfinale gaat het goed, maar dan…helaas buiten de baan. Maar de 17 punten voor het NK voor Arie zijn binnen ! Een kleine pleister op de wonden !! Marien Markus liet de YS-motor van Maximum Risk brullen en pakte de overwinning met 12.15 m.

Eurocup eindstand : 1. Zeinstra’s New Born Deere [D.] / 2. Incredible Deere [D.] / 3. Taking Care of Business [D.]

Vrije Klasse 5,5 kg : 8 deelnemers / 5 eurocup

Dit zou het gevecht worden van Lambada [Henk Korenromp] tegen Double D. [Jan Hübers] om de Eurocuptitel. Zou Henkie het hem flikken en zich Eurocupkoning mogen kronen ?? Jan Hübers liet zien, hoe je een puller op zijn zijkant kunt leggen, weer op zijn beide achterbanden zet en dan toch nog een fullpull kunt rijden. Zeer spectaculair en een knap staaltje stuurmanskunst, maar het is niet gezond voor het mechaniek.

Het leverde hem dan ook een paar koortsachtige minuten sleutelwerk op om zijn puller weer functioneel te krijgen, er was immers een Eurocuptitel te verdelen ! Van de 8 deelnemers haalden 2 pullers de finale niet, terwijl dit toch wel 2 potentiële podiumbeesten zijn. Martin Stouten heeft na de wedstrijd in Made problemen met de turbine van zijn Heat.

Talloze dingen al geprobeerd, maar ook vandaag in Neede wil het niet vlotten [plaats 8]. Marien Markus heeft ook een kanon in handen, alleen de koersvastheid van the Flying Eagle moet nog bijgeschaafd worden, maar als hij recht gaat !! De rest, dus ook de 2 kemphanen, gaan naar de finale. Double D [D.] bijt het spits af in de finale en legt een afstand af van 6.37 m.

Carlo van Dienst laat gelijk zien, dat dat niet de winnende afstand is vandaag, want zijn Super Massive verlengt naar 9.42 m. Showtime [Maarten Nous] heeft blijkbaar zijn baantje vandaag, want weer wordt de leidende afstand verzet, nu naar 10.17 m. Erik  Roerdink heeft the Cowboy dit seizoen in deze klasse lekker aan het lopen, want de verste afstand is te ver, maar met 9.52 m pakt hij wel de 3e plaats in de wedstrijd.

Want om te winnen heb je in deze klasse tegenwoordig 3 dikke 32,4 cc OS-motoren nodig !! De gebroeders Wieschermann hebben de afgelopen maanden menig uur doorgebracht in hun van alle gemakken voorziene klushok. Uit carbon en aluminium hebben zij een puller geconstrueerd, die uitgerust is met bijna 100 cc en dat bij een totaalgewicht van 5,5 kg !! Een uniek staaltje van modelbouw en het loopt als vergif !!

Bij hun maidenrun in Duitsland gelijk de concurrentie verpulvert en ook vandaag bij hun Nederlands debuut is het niet anders. Northwest Express [D.] is een klasse apart, want met 14.21 m laat je de concurrentie ver achter je en dan heb je verdiend gewonnen. De felicitaties worden met een brede glimlach in ontvangst genomen !!

Dan is het uur U voor onze Henk, want nu is Lambada aan de beurt. Henk zet de Lambada ervoor en de motor geeft alles wat hij in zich heeft en ………………………….ja hoor, 7.73 m en de titel ! De Vreemann-arena ontploft !! Henk Korenromp wordt nog net niet op de schouders door het dorp gedragen, maar het scheelde niet veel !!

Eurocup eindstand : 1. Lambada / 2. Double D. [D.] / 3. Super Massive

Rond 19.00 u zijn de Eurocupwinnaars bekend en de 9e NMPO-wedstrijdpunten weer verdeeld. De kaarten zijn geschud voor de laatste wedstrijd in Nieuwe Horne. Neede was een waardige vervanger voor de wedstrijd in Tonden. Voor Gert, Alie en Wander was het misschien een hoop werk, maar iedereen heeft genoten en de wedstrijd was van uitzonderlijke kwaliteit. Een perfect dagje genieten bij de oorsprong van onze micropullingsport, wat wil een NMPO-er nog meer ?? Neede, bedankt !!

PS : Dit verslag is ruim na de wedstrijd geschreven, maar ook deze wedstrijd verdient een verslag, vandaar in de pen geklommen en wat op papier gezet.
Maarten Nous